Dolgu Uygulamaları

Dolgu Uygulamaları

Yüz anatomisi incelendiğinde iki temel yağ dokusu görülecektir. Birisi cilt altında yer alan ve cildi destekleyip hemen alttaki yapıları koruyan yağ dokusudur. Diğeri de kendilerine ait özel hücrelerde yer alan yağ yastıkçıklarıdır.

Yaş ilerledikçe iki temel değişiklik ortaya çıkar. Öncelikle hem derinin tabakaları hem de cilt altı yağ dokusu incelir. Bu durumda özellikle zayıf bireylerde alttaki kemik yapı hatları yüzeye yansır. Buna “iskeletizasyon” denir.

Yaşla oluşan diğer değişiklik, yağ yastıkçıklarını saran ve onları belli bölgelerde tutan tendon ve ligamanlarda görülür. Bu yapılar gevşedikçe, yağ yastıkçıkları da sarkar, aşağı düşer.

Her iki etki bir araya geldiğinde yüz ovali bozulur. Yüzün yüksek bölgelerinde yer alması gereken yağ dokuları çeneye ve boyna doğru iner. Genç yaşlarda üçgen görünümünde olan yüz, zamanla kare ya da dikdörtgen şeklini alır.

Bu değişikliklerle mücadele etmek amacıyla özellikle erken dönemlerde hacim kazandırıcı dolgulardan faydalanırız.

Deri altına uygulanan dolgu maddeleri ile kırışıklıkları azaltmak, hacim ve dolgunluk kazandırmak, cildin su içeriği arttırarak içten nemlendirip daha parlak ve canlı görünüm kazandırmayı amaçlarız. Daha derine uygulanan dolgular ile de yağ yastıkçıklıkların olması gereken bölgeleri doldurmak, yağ hücrelerine yeniden hacim kazandırmak, yüz ovalini belirginleştirmek ve iskeletizasyonu geri çevirmek mümkündür.

Yine göz altı, dudak gibi spesifik bölgeleri de dolgular ile daha estetik şekle getirebiliriz.

Hyalüronik asit nedir?

Dolgu maddelerini dayanıklıklarına göre geçici, yarı kalıcı ve kalıcı olarak üç sınıfa ayırabiliriz. Bunlar arasında günümüzde en sık kullanılan geçici bir madde olan “hyaluronikasit”tir (HA).

HA, aslında vücudumuzda çok miktarda bulunan doğal bir moleküldür. Eskiden hayvan kaynaklı üretilirken, günümüzde yüksek teknoloji ile bakteri kaynaklı elde edildiği için alerji ve kızarıklık yapma olasılığı daha düşüktür. Jel şeklinde enjeksiyona hazır olarak piyasaya sürülür. 1 gram HA, 6 litre su tutabilir.

Hyaluronik asit’in çeşitleri var mıdır?

Üretici şirketler değişik bölgelere ve değişen amaçlarla enjekte edilmek üzere farklı molekül büyüklüklerinde ve çapraz bağlantı miktarlarında ürünler hazırlarlar. Her birinin kullanım amacına göre kullanılacağı yer ve deride enjekte edileceği derinlik başkadır. Örneğin elmacık kemiği bölgesinde hacim elde etmek için çok çapraz bağlı ve yüksek molekül büyüklüğünde ürünler kullanılırken, göz altı morluklarını gidermek için daha az çapraz bağlı, daha akıcı, içinde vitaminler olan ürünler tercih edilecektir.

Hyaluronik asit kullanımının avantajları nelerdir?

  • Vücutta bulunan organik ve doğal bir maddedir.
  • Hayvan kaynaklı olmadığı için alerji yapmaz.
  • Ön hazırlık olmadan, ofis şartlarında hıza uygulanabilir. 20-30 dakika işlemi uygulamak için yeterlidir.
  • Aynı anda farklı bölgeler için farklı ürünler kullanılarak bir seansta birden fazla sorun çözülebilir.
  • Çok küçük iğnelerle enjekte edilebilir.
  • Etkisi 8-12 ay dayanır (Uygulama bölgesi ve ürüne göre değişim gösterebilir).
  • Zaman içinde vücut tarafından doğal olarak parçalanıp yok edilir. Dolayısıyla artık istenmediğinde geri dönüş doğal yollarla mümkündür.
  • Elimize enjektör içinde hazır olarak gelir. Elde etmek için ek maliyet ve süre gerekmez. Dolayısı ile diğer yöntemlere göre daha ucuzdur.

Dolgu uygulaması ağrılı mıdır?

Uygulama sırasında acı oluşmaması için bazı ürünlerin içine ağrı kesici maddeler eklenmektedir.

Bunun dışında uygulama öncesi ağrı kesici kremler ya da sinir blokları yapılarak (diş tedavisi sırasında olduğu gibi) uygulamanın ağrısız olması sağlanmaktadır.

Dolgu hangi bölgelere uygulanabilir?

Dolgular en sık yüz bölgesinde kullanılır. Bunun dışında el, meme ya da vücutta hacim istenen her yer için kullanmak mümkündür.

Dolgu uygulaması ne kadar sürede yapılır?

Uygulama öncesi öncelikle dolgu yapılacak bölge antiseptik solüsyonla silinir ve makyaj temizlenir.

Ardından doldurulacak alan işaretlenir. Lokal anestezi krem sürülür. Uyuşma için 15-20 dakika beklenir. Daha sonra dolgu enjeksiyonu yapılıp 5 dakika buz uygulaması ile işlem bitirilir.

Tüm süre yaklaşık yarım saattir.

Dolgu yaptıran kadınlar birbirine mi benziyor?

Son dönemde estetik plastik cerrahi olmayan, hatta hekim olmayan kişilerin dolgu yaptırmaya başladığını görüyoruz. Kendilerini “estetisyen, estetik hekimi ..vs” gibi ünvanlarla tanıtan bu kişiler yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadıkları için, ezberledikleri birkaç tekniği herkese aynı olacak şekilde uygulamaktadır. Yani elin bir şırınga bir dolgu alan her kişi bu işi yapabileceğini düşünmektedir.

Oysa insanlar birbirinden farklı dokuya, deri yapısına, anatomik yapıya sahiptir ve yaşlanmanın etkileri herkeste aynı olarak ortaya çıkmaz. Dolayısı ile herkeste iş görecek tek bir yöntem yoktur.

Amaç kişiye gereken, ihtiyaç duyduğu ve doğru girişimi uygulamaktır. Bunun için de yüz dolgusu yapacak hekimin:

  • Derinin anatomisi, fizyolojisi ve yapısı
  • Yüzün anatomik yapısı
  • Yüzün estetik oranları
  • Yaşlanmanın cilde ve yüze etkileri

konularını detaylı ve çok iyi bilmesi gerekir.

Dolgu yapılırken amaç yüzü şişirmek, kocaman yapmak değildir. İstediğimiz deriyi gerektiği kadar desteklemek ve ihtiyaç olan bölgelere gereken hacmi kazandırmaktır. Bu şekilde yapılan dolgular estetik ve güzel görünür ve bakan kişileri rahatsız etmez.

Yüze şişkin görünüm veren, herkesi birbirine benzeten “kedi kadın” görünümlü dolgular ehil olmayan kişiler tarafından yapılan abartılı ve yanlış işlemlerdir. Hiçbir zaman bu şekilde abartılı ve doğal görünmeyen işlemler yapmayız.

Göz altı ışık dolgusu nedir?

Günümüzün stresli ve yoğun yaşam temposu nedeni ile henüz orta yaş döneminde bile göz etrafında morarmalar, halkalanmalarla karşılaşıyoruz. Göz altı ışık dolguları özellikle bu bölgeler için üretilmiş, Hyaluronik Asit yanında vitaminler ve mineraller de içerdiğinden dolgu özelliği yanında derinin beslenmesi ve gençleşmesini de sağlar. Böylece tekrarlayan uygulamalar ile cilt rengi açılır, göz altı daha genç ve dolgun görülür.

Fibrogel (canlı dolgu)nedir?

Fibroblastlar cildin doğal hücreleridir. Temel görevlerinden birisi kollagen üretimidir. Kollagen de deriye elastikiyet ve gerginlik veren yapıdır.

Fibrogel uygulaması organik ve hücresel bir tedavi yöntemidir. Kişinin kendi fibroblastları yine kendisine enjekte edilmektedir.

Uygulama şöyle yapılır:

Önce kulak arkasından 0.3 mm çaplı bir doku parçası lokal anestezi ile alınır. Bu doku laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda fibroblastlar ayrıştırılır ve kültüre edilir.

3-4 hafta sonra yeterli miktarda fibroblast (milyonlarca) elde edilince, istenen miktar hyaluronik asitle karıştırılarak fibrogel dolgu elde edilir. Fibrogel hacim istenen bölgelere enjekte edilerek hücrelerin bu bölgelerde yaşaması ve burayı doldurması sağlanır. Yani fibrogel “canlı” bir dolgudur.

İçinde yaşayan fibroblast hücreleri vardır. Fibroblast hücrelerinin kalanı da yüzün diğer bölgelerine tazelik kazandırmak ve kollajen üretimini artırmak amacı ile enjekte edilebilir (Gençlik Aşısı). Tüm uygulama yaklaşık 20-30 dakika sürer.

Fibrojel yaşayan, canlı bir dolgu uygulaması olduğu için etkisi diğer dolgulardan daha uzun sürer. Daha kalıcı ve daha etkilidir.

Plasma gel (PRP gel) nedir?

Plateletler kanda büyüme ve tamir etme faktörlerinin üretiminden sorumlu yapıdır. Doku hasarı oluştuğunda plateletler bu faktörleri salgılayarak iyileştirici ve tamir edici hücreleri bölgeye çağırırlar.

PRP uygulamasında kişiden 20cc kan alındıktan sonra çeşitli fiziksel ve kimyasal ayrıştırma süreçleri ile plateletler saflaştırılır ve ”Platelet Rich Plasma” (PRP) elde edilir. Daha sonra PRP cildin, yüzün istenen bölgelerine enjeksiyon, napaj, dermapen uygulaması gibi tekniklerle verilir. Buna “vampir yüz gençleştirme” deniyor.

PRP elde edilirken bir kısmı da jel halinde dolgu haline getirilip hacim istenen bölgelere enjekte edilebilir. Buna da “Plasma Gel Dolgu” deniyor. Tüm işlem 30-45 dakika sürmektedir.

Plasma Gel uygulaması kişinin kendi dokularından elde edilen, organik bir uygulamadır.

Yağ dokusu ile dolgu yapmak mümkün müdür?

Yağ dokusu vücudumuzda bol miktarda bulunan, göreceli kolay elde edilebilen bir dokudur. Yağ dokusu enjekte edildiği bölgeye hacim sağlamanın yanında, içerdiği kök hücreler ile gençleştirici ve onarıcı işlev de görür.

Fazla miktarda dolgu gereksinimi olan hastalarda bunu hazır dolgular ile yapmak oldukça pahalıya gelmektedir. Böyle durumlarda, uygun kişilerde, kendi yağ dokusu ile dolgu yapmak mümkündür.

Uygun sterilite koşulları altında ve lokal anestezi altında kişinin karın bölgesinden ince kanüllerle istendiği kadar yağ alınır. Bu yağ süzülür ve filtrelerden geçirilerek inceltilir. Daha sonra da istenen bölgelere enjeksiyon yapılır. Elde fazla yağ kalırsa bu da daha sonraki uygulamalar için dondurulur.

Yağ dolgusu 8 ay-1 yıl kalıcıdır. Bu sürenin sonunda geriye ancak %30’u kalır. Bu durumda da bir seans daha uygulama yapılabilir.

Yağ dokusu ile nerelere doldurulabilir?

Yağ dokusu hacim ihtiyacı olan her bölgeye enjekte edilebilir. Yüz, eller, memeler, popo bölgesi, göz çevresi gibi pek çok alan yağ dokusu ile doldurulabilir.