FUE Tekniği
Saç Ekimi

Saç Ekimi

Saçlar neden dökülür?

Saç telleri, saç kökündeki “saç üretici hücreler” tarafından oluşturulur. Bu hücrelerin ne kadar süre üretim yapacağı ve kaç yıl canlı kalacağı kişi doğduğunda bellidir. Saç üretici hücrelerin içindeki genlerde, anne babadan alınan özelliklere göre kaç yıl canlı kalacağı şifrelenmiştir. Bu şifreler ömür boyu değişmez.

“Androjenik alopesi” dediğimiz erkek tipi saç dökülmesinin temel sebebi, saç üretiminin genetik şifrelerle alakalı olarak sona ermesidir. Zamanı gelince genlerinden “üretimi durdur” mesajı alan saç üretici hücreler, üretime son verir ve uyku durumuna geçer.

Eczanelerde ve marketlerde saç dökülmesini geciktirdiği, yavaşlattığı, önlediği hatta yeni saçlar çıkardığı iddia edilen pek çok şampuan, losyon, ampul vs mevcut.

Bunlar ne derecede etkilidir?

Piyasadaki ürünlerin “hiçbirisi” yukarıda bahsettiğimiz genetik şifreleri değiştiremeyeceği için, aslında “erkek tipi saç dökülmesi” karşısında neredeyse etkisizdir.

Mucize vadeden ürünlerin hiçbirinin “plasebo”dan daha etkili olduğu gösterilmemiştir.

Saç ekimi nedir?

Saç ekimi, dökülmemiş bölgedeki saç tellerinin özel tekniklerle alınıp, saçsız bölgeye taşınmasıdır.

Saç ekimi hangi tekniklerle yapılır?

İki tip saç ekimi yöntemi vardır: FUT ve FUE.

FUE Saç Ekimi

Daha yeni ve güncel olan FUE tekniğinde ise saç üniteleri özel bir motor yardımıyla tek tek toplanır. Gruplandıktan sonra nakledilir. Operasyon süresi daha uzundur ancak herhangi bir iz kalmaz.

FUT Saç Ekimi

FUT tekniğinde ense bölgesinden şerit şeklinde bir saçlı deri bölgesi çıkarılır ve burası dikilerek kapatılır. Bu şerit üzerindeki saç üniteleri kesilerek ayrılır ve daha sonra saçsız bölgede açılan kanallara nakledilir. Operasyon süresi daha kısadır ancak şerit çıkarılan bölgede bir iz kalır.

“Greft” ne demektir?

Saç telleri köklerden tekli, ikili, üçlü ya da daha kalabalık gruplar halinde çıkar. Bu üniteler tek tek toplandığında greft adını alır. Bir greft bir saç teli anlamına gelmez. Her bir greftte ne kadar fazla tel bulunursa, hasta o kadar fazla saç teli nakli yaptırmış olur. Yani bu durum saç ektiren kişi için bir avantajdır.

Kimler saç ektirebilir?

  • Saç ekimi erkeklerde ve kadınlarda 20 yaş sonrasında uygulanabilir
  • Tüm tıbbi operasyonlarda olduğu gibi saç ektirme işleminde de başvuran kişi için saç ektirmeye gerek olup olmadığı, kişinin saç ekimine uygunluk durumu, uygulanacak tekniğin seçimi için doktor muayenesi gereklidir
  • Saç ekimi işlemine uygun kişiler, başının yan ve arka bölgelerinde yeterli miktarda saç olan kişilerdir

Saç ekimi hangi koşullarda ve nerede uygulanmalıdır?

Saç ekimi mutlaka Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı gözetiminde ve hastane ortamında yapılmalıdır.

Saç ektirme öncesi

  • Saç ektirme öncesi en az 3 gün öncesinden alkol kullanılmaması gereklidir
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların saç ekimi operasyonundan bir hafta öncesine kadar bırakılması gerekir
  • Operasyona girmeden önce losyon ve saç kremi gibi kozmetik ürünler kullanmamalısınız
  • Kronik tansiyon, şeker, kalp ve mide gibi rahatsızlıklarınız varsa muayeneniz sırasında doktorunuzla paylaşmalısınız. 
  • Devamlı kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuzu operasyon öncesinde bilgilendirmelisiniz

Saç ekimi sonrası süreç

  • Saç ekiminden sora hasta aynı gün evine gidebilir. Hassas ciltli kişilerde ilk birkaç gün alın bölgesinde şişlik olabilir. Buz uygulaması buradaki ödemi azaltmada etkilidir.
  • İşlemden 1–2 gün sonra ilk saç yıkaması yapılır.
  • Operasyondan sonra ilk ay güneşlenme, solaryum, ağır egzersiz önerilmez.
  • Ekim sonrası ilk 2–3 gün evde istirahat etmenizi tavsiye ederiz. Bu süre içerisinde başınız 45 derece yüksekte olacak şekilde uzanmanız en uygun pozisyondur. Dışarı çıkmanız gerekirse mutlaka şapka takınız.
  • Ayakkabı bağlamak, yerden bir şey almak gibi faaliyetler için başınız öne doğru eğmeyiniz.
  • Operasyon sonrası erken dönemde uyuşturucu ilaçların etkisi ile başınızı hissetmeyeceksiniz. Bu nedenle arabaya binerken, yatarken, ev içinde gezerken başınızı korumaya özen gösteriniz.
  • İlk gece özellikle greftlerin alındığı ense bölgesinden bir miktar kan ve ödem sızması normal ve beklenen bir durumdur. Telaşlanmanıza gerek yoktur. Başınızın altına temiz bir havlu koyarak yatmanız, yastığınızın kirlenmesini önleyecektir.
  • İlk 1–2 gün operasyon bölgesinde hafif sızlama olabilir. Size tavsiye edeceğimiz ilaçları kullandığınız takdirde, herhangi bir şikâyetiniz olmayacaktır.
  • Uyurken kafanızın ekim yapılan kısmını yatak başı ya da duvara çarpmamaya özen gösteriniz.
  • Operasyondan sonraki ilk 3 gün içinde spor, ağır işler ve cinsel ilişkide uzak durulmalıdır. Ağır fiziksel aktiviteler kan basıncını etkilediğinden greftlerin yerinden kalkmasına sebep olabilir.
  • İlk 15 gün sigara içilmemesi, ekilen greftlerin sağ kalımı açısından çok önemlidir. Tek bir sigara içmek ya da sigara içilen ortamda bulunmak bile greftlerin kaybına sebep olabilir.
  • Operasyondan sonra, şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte, alın ve yüz bölgesinde bir miktar şişlik ve morarma olabilir. Bu durum enjekte edilen sıvılara, yapılan işlemin etkisine ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak beklenen bir sonuçtur. Her insanın doku yapısı farklı olduğundan, ödem ve şişlik miktarı da farklıdır. Ancak ilaçların kullanılması ve önerilere uyulması şişlik ve ödemin artmasını engeller.
  • Ödem ilk 2 gün artacak, 48 saatten sonra azalmaya başlayacaktır. Ödem artışını önlemek için ilk 2 gün saatte 10–15 dakika alın ve kaş bölgenize buz uygulayabilirsiniz. Buz uygulamasını ekim bölgesine yapmayınız.
  • Boyundan alt kısmınızı yıkayabilirsiniz.
  • İstediğinizi yiyebilirsiniz, kısıtlama yoktur. Ancak özellikle ilk 3 gün alkol alımı kanı sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici etki yapacağından kanamaya ve sızıntıya sebep olur. İlk 3 gün alkol almanızı önermiyoruz.
  • Saçlarınız 2. gün yıkayabilirsiniz. Yıkamadan önce ekim yapılan kısma bolca Bepanthol losyon sürünüz ve kabukların yumuşaması için 10-15 dakika bekleyiniz. Sonra ılık suyla yavaşça ve tazyiksiz olarak yıkayınız. Ense kısmınızı rahatça köpürtebilirsiniz. Ancak ekim yapılan bölgede, ekilen saçların yuvalarında çıkmasına sebep olacak travmatize edecek hareketlerden kaçınınız. Kurutma hareketi yapmayınız ve makine kullanmayınız.
  • Saçlarınızı ilk 15 gün her gün yıkayınız ve bu işlemleri tekrar ediniz.
  • 4–6 hafta aşırı güneş ışınlarından korununuz. Mutlaka şapka takınız.
  • Ekilen saçlar 6–8 hafta içinde tamamen dökülecek, 3–6 ay içinde yavaş yavaş, daha sağlıklı ve gür olarak çıkacaktır. Dökülme ve tekrar çıkma süreleri kişiden kişiye değişmektedir.
  • Ekim sonrası mevcut saç tellerinizi de güçlenecek ve kalınlaşacaktır.

Saç ekimi hakkında sizden gelen sorular?

Saç ekimi ne kadar sürer?

Saç ektirme işlemi 5-8 saat sürer.

Saç ektirmek ağrılı bir işlem midir?

Operayon lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden ağrı duyulmaz.

Çoğu hastamıza lokal anestezi öncesi rahatlama amaçlı sedasyon anestezisi uyguladığımız için, lokal anestezi için yapılan iğneler de hissedilmez.

İşlem sırasında hastalar TV seyredebilir, müzik dinleyebilir.

Sadece erkekler mi saç ekimi yaptır?

Saç seyrekliği ya da kaybı olan kadınlar, kaş kaybı, kaşında iz olan kişiler de bu yöntemle tedavi edilebilir.

Saç ektirme işlemi sonrası iz kalıyor mu?

Tıbbi yöntemler ve teknolojiler çok gelişti. Eskiden saç ekimi sonrası iz kalması söz konusuydu. Fakat artık FUE yöntemiyle yapılan saç ekiminden sonra iz kalması söz konusu değil.

Çok nadir olmakla birlikte bazı zorunlu durumlarda fut yöntemi kullanılabiliyor. Bu yöntem sonucunda 1 cm eninde 22 cm genişliğinde, çizgi şeklinde iz kalabilmektedir.

Ekilen saçlar dökülür mü?

Ekilen saçlar ilk aşamada tamamen dökülür. Ancak 3-6 ay arasında tekrar çıkmaya başlar ve bunlar ömür boyu kalıcı olur. Çünkü ekilen saçlar, başın arka tarafından alınmaktadır ve bu bölgedeki saç üretici hücreler ömür boyu üretime programlıdır. Kişi yeni çıkan saçlarını istediği gibi tarayabilir fön ya da jöle ile şekillendirebilir.

Saçlarım ne zaman çıkmaya başlar?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte, saç ekim işlemi sonrası yaklaşık 3-6 ay sonra saçlar çıkmaya başlar.

PRP destekli saç ekimi nedir?

PRP insanın kendi kanının santrifüjden geçirilerek elde edilen plazmanın tedavide kullanılmasıdır. Sadece kendi kanımız söz konusu olduğundan ve herhangi yabancı bir madde eklenmediğinden PRP işlemlerinin alerji veya bağışıklık reaksiyonu olması mümkün değildir.

Saç ekimi operasyonunda saç köklerinin güçlenmesi için PRP destekli saç ekimi uygulanabilir.

Saç ekimi konusunda daha detaylı bilgi almak için www.inter-hair.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.