Kök Hücre Nedir?
Kök hücreler henüz olgunlaşmasını tamamlamamış, uygun ortamlarda ve uygun şekilde uyarıldığında ihtiyaç duyulan her türlü hücreye dönüşebilen ana yapıcı ve üretici hücrelerdir. Kök hücreler kendini yenilebilme, sınırsız bölünme ve çoğalma kapasitesine sahiptir. Kök hücrelerin izole edilip kişiye tedavi amacıyla geri verilmesi son yıllarda tıpta yaşanan en büyük ilerlemelerden biridir.
Kök hücreler hangi dokudan elde edilir?
Kök hücre tedavileri ilk uygulanmaya başlandığı yıllarda özellikle kanser tedavisi, organ nakli ve bağışıklık sorunları alanlarında uygulanmaktaydı. Bu durumlarda öncelikle kemik iliği kaynaklı kök hücreler tercih edilirken, zaman içinde göbek kordonu, eklem sıvısı gibi dokulardan da elde edilmeye başlandı.
Siz kök hücreyi nasıl elde ediyorsunuz?
Estetik plastik cerrahlar uzun yıllardır kendi vücudumuzdan elde ettiğimiz yağ dokusunu dolgu materyali olarak kullanmaktadır. Bu yoğun kullanım sırasında yağ dokusu ile dolgu yapılan bölgelerde aynı zamanda damarlanma artışı, gençleşme, parlaklık, doku elastikiyetinin artması gibi başka olumlu özellikler de ortaya çıktığı fark edildi. Bu konuda yapılan araştırmalar artınca, yağ dokusunun da aslında kök hücre içerdiği anlaşıldı. Günümüzde yağ dokusunun vücudun en önemli kök hücre kaynaklarından biri olduğu, hatta kemik iliğinden bile fazla mezenkimal kaynaklı kök hücre içerdiği tespit edilmiştir.
Kök hücre uygulamalarımızda işte bu yağ dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücreleri kullanmaktayız. Kişiden liposuction yöntemi ile alınan yağ dokusu (200-250 cc yeterlidir) belli laboratuvar işlemlerinden geçirilir. Burada kök hücreler diğer yapılardan ayrılır ve seçilir. Konsantre edilmiş bu hücreler, arzu edilen bölgeye enjekte edilir.
Kök hücreleri estetik amaçla hangi durumlarda kullanıyorsunuz?
Kök hücreleri estetik cerrahide özellikle yüz ve el bölgesinde cilt gençleştirme ve dolgu amaçlı kullanıyoruz. Kök hücre enjekte edilen bölgelerde hızla iyileşme sağlanırken, damarlanma artışı, kollagen ve elastin lif sentezi, cilt kalınlığının artması gibi etkilerle tazelenme ve gençleşme elde edilmektedir. Ayrıca son dönemde meme büyütme amaçlı kök hücre kullanımı da gündeme gelmiştir.
Bu işlemleri yaparken duruma göre kök hücreleri yağ dokusu ile karıştırabiliyoruz ya da izole olarak enjekte edebiliyoruz.
Günümüzde pek çok madde dolgu amaçlı kullanılmaktadır. Ancak dolgu ya da cilt gençleştirme amacıyla kök hücre kullanılması bu işin en ileri noktasıdır. Çünkü hem gençleşmeyi ve iyileşmeyi sağlayacak hücreleri arzu edilen bölgeye doğrudan veriyoruz hem de kişinin kendinden üretildiği için alerji yapmayan ve yan etki göstermeyen bir malzeme kullanmış oluyoruz.
Kök hücreler plastik cerrahide başka hangi amaçlarla kullanılmaktadır?
Estetik amaçlı kullanımı dışında kök hücreler iyileşmeyen yaraların tedavisi (diyabetik ayak, venöz ülser, burger hastalığı), yanık ve yanık izlerinin tedavisi, deformite ve şekil bozukluklarında dolgu amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Kök hücre elde edilmesi ve enjeksiyonu işlemi nasıl yapılır?
Kişi sadece kök hücre enjeksiyonunu amaçlıyorsa, lokal anestezi altında, ameliyathane şartlarında liposuction ile bir miktar yağ alınır. Özellikle liposuction için gelen kişiler de arzu ederlerse kök hücre enjeksiyonu için bir miktar yağ ayrılır. Elde edilen yağ dokusu laboratuvarımızda işlenir. Kök hücreler ayrılır, konsantre edilir. Biz de istenen bölgeye yağ dokusu ile karıştırarak ya da izole olarak mezoterapi yöntemi ile enjekte ederiz.
İşlem sonrasında gece hastanede kalmak gerekmez. Birkaç saat gözlem sonrasında kişi evine gidebilir.
PRP ya da fibroblast enjeksiyonu kök hücre tedavisi midir?
Kök hücre elde edilmesi için çok büyük yatırımlarla sofistike laboratuvarlar kurulmuştur. Piyasada basit birtakım kitlerle kök hücrelerin izole edilebildiği söylense de bu doğru değildir. Çoğu sistem, basit bir takım santrifüj ve çökeltme etme yöntemlerini kullanmaktadır. Ama kök hücrelerin yüzey reseptörlerini işaretleyerek tek tek seçip konsantre etmek bu kitlerle mümkün değildir.
Bunu dışında PRP (plateletrichplasma) tedavisi ya da fibroblast tedavisi de kesinlikle kök hücre tedavisi değildir. Uygulama alanları ve amaçları bambaşkadır. Bunları kök hücre tedavisi olarak tanıtmak şarlatanlıktır.
PRP tedavisinde kanın şekilli elemanlarından olan plateletler konsantre edilerek enjekte edilir. Fibroblast tedavisinde ise kulak arkasından alınan ciltteki fibroblastlar izole edilir, kültürde çoğaltılır ve birkaç gün sonra kişiye enjekte edilir.