Botoks Uygulamaları
Botoks aslen ilaç olarak tıp dünyasında yıllar önce kullanılmaya başlanmış ve tesadüfen uygulandığı bölgede kırışıklıkları giderdiği tespit edilince estetik alanda da kullanımı yaygınlaşmış bir ilaçtır.
Çok fazla sorulduğu için en baştan cevap vermek istediğim bir soru var. Botoks yılan zehiri değildir.
Botoks nedir?
Botoks, Clostridium botulinum adlı, doğada bulunan bir bakterinin toksinidir (Botulinum Toksin Tip A). Bu bakteri laboratuvar ortamında üretilmekte, toksini arıtılıp saflaştırılmakta ve çok seyreltilerek ilaç şeklinde kullanıma sunulmaktadır. Yani Botoks aslında organik bir tedavi yöntemidir.
Piyasada batı kaynaklı 3 değişik markada botulinum toksini satıştadır (Hint ya da Çin malı ürünleri kullanmadığım için saymıyorum). Botoks dediğimiz ürün aslında Allergan firması tarafından üretilen botulinum toksinin markasıdır. İlk piyasaya çıkan marka olduğu için ister istemez botulinum toksini herkes tarafından Botoks olarak adlandırılmaktadır. Diğer markalar Dysport ve Neurobloctur. Yıllar içinde elbette yeni markalar da piyasaya çıkacaktır.
Botoks ilk kez göz hekimleri tarafından şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Daha sonra kaşların arasındaki kırıklıkların tedavisi için FDA onayı alarak estetik kullanıma girmiştir. Şu anda tüm dünyada en çok yapılan tıbbi estetik uygulamasıdır.
Botoks nasıl işe yarar?
Yüzdeki kırışıklıklar genellikle alttaki kasların kasılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin kaşlarını çok çatan kişide iki kaş arasında derin çizikler oluşur. Ya da alın mimiklerini, ağız/göz çevresindeki kasları çok kullanan kişilerde bu bölgelerde derin kırışıklıklar oluşması kaçınılmazdır. Botoks işte bu kasların içine enjekte edilerek aşırı kasılmaları önlenir. Tekrarlayan uygulamalarla kırışıklıkların düzelmesi hedeflenir.
Ayrıca bazı yüz kasları birbirine zıt çalışmaktadır. Örneğin bazı kaslar kaşı aşağı çekerken bazıları yukarı çeker. İşte bu zıtlıklardan faydalanılarak, düşük kaşların, ağız köşelerinin, yanakların, boynun yukarı taşınması mümkündür.
Botoks nasıl çalışır?
Botoks kasın içine enjekte edildiğinde, kas ve sinir arasındaki köprüye etki eder. Sinirden kasa olan iletimi geçici olarak bloke eder. Dolayısıyla kişi istese de bu kası çalıştıramaz. Bu ileti bloğu geçicidir. Yapılan doza, yerine, kaçıncı sefer yapıldığına, uygulama biçimine bağlı olarak yaklaşık 4-8 ay sonra etki ortadan kalkar. Tekrarlayan uygulamalarla kullanılmayan kas gittikçe zayıfladığı için etki süresi uzayacaktır.
Botoksun etkisi ne zaman başlar?
Uygulamadan sonra 3-5 gün içinde etki görülmeye başlanır. Tam etkinin oturması 15 günü bulabilir.
Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Etkisi de 4-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalar etkinliği arttırır, süreyi uzatır.
Gereken durumlarda dolgu maddeleri ile kombine edilebilir.
Botoks hangi bölgelere uygulanır?
Botoksun en etkili olduğu bölge yüzün üst yarısıdır. Alın, her iki kaşın arası, göz kenarları (kaz ayakları), alt göz kapakları, burun ucu, ağız köşeleri, üst dudak kırışıklıkları, boyun bantları Botoksun en sık uygulandığı bölgelerdir.
Bunun dışında terlemeyi önlemek amaçlı koltuk altlarına ve da avuç içlerine de sıklıkla uygulanmaktadır.
Botoks ile Kırışıklık Tedavisi
Yaşlanmaya bağlı olarak yüzde oluşan ince çizgiler ve kırışıklıkların tedavisinde, kaşlarımızın arasında asabi bir görünüme yol açan çizgilerin geçici tedavisinde Botoks yaygın olarak kullanılan bir estetik yöntemdir.
Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Botoks uygulanan bölgesindeki sinir iletisini geçici olarak durdurur. Terleme bölgesine Botoks yapılması ile o bölgede terlemeye sebep olan kolinerjik sinirlerin iletisi ve dolayısıyla terin üretilip dışarı atılması engellenmiş olur.
Botoks ile Migren Tedavisi
Ense, alın, şakak ve boyun bölgesine uygulanarak sinirlerin sonlandığı bölgelerde nörotransmitter salınımını engelleyen Botoks, migren ağrılarının tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Botoks güvenli bir yöntem midir?
Botoks tıp dünyasında 10 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. FDA onaylı botulinum toksinlerinin hiçbir sakıncası yoktur ve güvenlidir.
Fakat günümüzde hangi ortamlarda üretildiği belli olmayan ve onaysız Botoks markalarının yine kuaförler gibi kesinlikle medikal bir uygulama için hiçbir yeterlilik, tecrübe, eğitim ve birikime sahip olmayan kişiler tarafından uygulandıklarını görüyoruz. Lütfen bu tip uygulamaların yakınından bile geçmeyiniz. Doktorlar dışında ve klinik ortamlar dışındaki bu uygulamaların içinde bulunmanız sağlığınızı ciddi biçimde bozacaktır.
Botoks yaptırırsam mimiklerim kaybolur mu?
Botoks uygulamalarında kişinin mimiksiz, donuk bir yüze sahip olması amaçlanmaz. Böyle bir sonuç aslında kötü, başarısız bir uygulama demektir.
İstenen, aşırı çalışan ve kırışıklık yaratan kasın geçici süre zayıflatılması, bu yapılırken de kişinin mimiklerini kullanılabilecek şekilde dozların ayarlanmasıdır. Bu uygulama deneyim, beceri, sağlam bir teorik ve pratik bilgi gerektirir. Eline her enjektör alanın Botoks uygulaması ile bu sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yani doğru Botoks uygulaması ile mimikleriniz kaybolmaz.
Aynı şekilde, Botoks uygulaması ile yüzde şişlik oluşmaz. Yüzünde şişlik oluşan kişiler ya başka işlem yaptırmışlar ya da kaçak-kalitesiz ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlarla karşılaşmışlardır.
Botoks diğer estetik/antiaging uygulamaları ile kombine edilebilir mi?
Genel anlamda Botoks uygulamasının diğer estetik uygulamalarla kombine edilmesinde sakınca yoktur. Dudak dolgusu, yüz dolgusu veya ultrasound veya estetik lazer tedavileriyle sıklıkla kombine kullanılır.
Botoks enjeksiyonları ağrılı mıdır?
Uygulama sırasında çok ince iğneler kullanıldığı için ağrı duyulmaz. Aşırı hassas kişiler için gerekirse uygulama öncesi uyuşturucu kremler kullanılabilir.
Botoksun yan etkileri var mıdır?
Botoks uygulamasının yan etkileri yok denecek kadar azdır. Çok sık görülmemekle birlikte herhangi bir yan etki gözlemlendiğinde de bunlar geçicidir.
Çok ender görülmekle birlikte hafif bir baş ağrısı veya bir iki günde yok olan ve makyajla rahatlıkla kapatılan geçici bir morluk görüldüğü olmuştur.
Hatalı uygulamalar sonucu göz kapağına yakın bir noktaya Botoks uygulanması, göz kapağının yine geçici olarak kapanmasına yol açabilir. Bu durum da çok ender görülebilir.
Kimlere botoks uygulanmaz?
Hamile ve emziren kadınlara Botoks uygulanmaz.
Kas hastalığı olanlar, aminoglikozid grubu ilaç kullananlar ve Botoksa alerjisi olanlara uygulama yapılmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kalsiyum kanal blokeri, kas gevşetici ilaç kullananlara Botoks uygulanmamalıdır.
Botoks Fiyatları
Botoks fiyatlarını etkileyen farklı unsurlar vardır. En önemli etkenlerden biri Botoks kullanımının amacıdır. Kırışıklıkları gidermek için yapılan Botoks enjeksiyonu ile aşırı terleme tedavisi veya migren tedavisi için uygulanan Botoks uygulamaları birbirlerinden farklı uygulamalardır.
Bunların yanı sıra kullanılan Botoksun markası, menşei ve uygulamayı yapan doktor ve uygulamanın yapıldığı ortam Botoks fiyatlarını etkileyecektir.
Botoks fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.