Bacak Germe
Yaşlanma ile derinin elastikiyetini kaybetmesi, aşırı kilo alıp verme ile deri gerginliğinde kayıpların oluşması, yıllar içinde cilt altı yağ dokusunu incelmesi özellikle uyluk iç kısmında bacak derimizin aşağıya doğru sarkmasına neden olur. Çoğunlukla uyluk orta kısmına, bazen de dize doğru yığılmalar ortaya çıkar. Buruşuk ve gergin olmayan deri hem estetik açıdan rahatsızlık verir, hem de birbirine sürterek kızarıklıklar, alerjiler oluşturur. Hijyenik ve fonksiyonel sorunlara sebep olur.
Son yıllarda özellikle obezite cerrahisi geçirmiş bireylerde, aşırı kilo vermeye bağlı olarak bacaklarda sarkmaları sık görüyoruz. Bu hasta grubumuzda kilo azaldıkça ve yağ dokusu kaybedildikçe uyluk çapı azalmakta, cilt bollaştığı için yeteri kadar toparlanamayarak sarkmaktadır.
Spor yapsam deri toparlanmaz mı?
Yeterli yoğunlukta ve uygun sporları yapmanın beden ve cilt sağlığındaki etkileri tartışmasızdır. Spor ile cildin daha gergin ve sıkı olacağı kesindir. O nedenle spor yapmak ihmal edilmemelidir.
Ancak spor ile sadece hafif gevşemeler toparlanabilir. Bollaşmış ve sarkmış deriyi spor yaparak tamamen gergin hale getirmek maalesef mümkün olmuyor. Yine de spor yaparak bolluğu azaltmak ve germe işleminde izi daha kısa tutmak mümkündür.
Dolayısı ile özellikle obezite cerrahisi geçiren bireyler hemen spora başlarsa mutlaka fayda görürler. En azından iz daha kısa olur. Ama yine de aşırı kilo verme nedeni ile ileri derecede bollaşmış deri sadece spor ile toparlanamayacaktır.
Sıkılaştırıcı makinelere girsem?
Piyasada çok sayıda mucizevi sonuçlar vadeden ve oldukça pahalı tedaviler öneren makineler mevcuttur. Bunlar temel olarak cildi çeşitli yöntemlerle (Radyofrekans, ses dalgası, lazer…) ısıtarak kollajeni aktive edip derinin sıkılaşması hedeflerler. Ancak sonuçlar çoğunlukla sadece çok hafif gevşekliği olan, zaten spor yapan ve aşırı kilo alıp verme hikayesi olmayan bireylerde bir miktar işe yaradıklarını göstermektedir.
Bu tip cihazlar aslında germe işlemi ile fazla dokular alındıktan sonra daha çok işe yaramaktadır.
Özet olarak spor yaparak mı, cihazlar kullanılarak mı yoksa germe ameliyatı ile mi daha iyi sonuç alacağınızı doktorunuz muayene sonrası size sebepleriyle zaten anlatacaktır.
Bacak germe uygulaması kimler için uygundur?
Bacak germe ameliyatı (thighplasty), özellikle uyluk cildinin iç kısmında ve kalça bölgesine doğru orta ve ileri derecede bolluğu, gevşekliği ve deri fazlası olan herkes için uygundur.
Bacak germe uygulaması nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi çizim ve planlama, işlemin en önemli aşamasıdır. Kişi ayakta iken, hekim ile birlikte fazlalık ve sarkmış deri miktarı belirlenir. İzler iç kısımda ve mümkün olduğunca kısa olarak planlanır.
İşlem genel anestezi altında yapılır. İlk olarak liposuction uygulanarak deri altında kalan fazlalık yağlar alınır. Böylece dokular daha da gevşetilir ve germe işleminin daha hızlı ve kanamasız olması sağlanır. Ardından kasık katlantısından bir kesi yapılır. Kesinin bu bölgeden yapılması izleri mümkün olduğunca gizleyebilmemize olanak sağlar. Kesi fazlalık deri miktarına göre aşağıya, yani dize doğru uzatılır. Bu bölgedeki fazla ve bol deri, uygun gerginlik oluşturacak biçimde çıkartılır. Titiz kanama kontrolü yapılır ve mutlaka dren yerleştirilir.
Alt bölgede kalan deri yukarı alınarak diz üzerindeki yığılma düzeltilir. Kesi dikişlerle kapatılır.
Dikişlerin hepsi estetik ve gizli dikiştir. Dikiş alınması gerekmez.
Uyluk bölgesinde çok fazla yağ birikimi olan hastalarda operasyon iki ayrı müdahale olarak da planlanabilir. Bu planlama çerçevesinde öncelikle liposuction ile iç uyluktaki fazlalık yağ alınır. Bacak germe operasyonu ile sarkan deri toparlanarak operasyon bitirilebilir.
Operasyon Süresi
Bacak germe ameliyatı genellikle 2 ila 3 saat arası süren bir operasyondur.
Anestezi Yöntemi
Bacak germe ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
Bacak Germe Öncesi
Bu işlemin özel bir hazırlık süreci yoktur. Her işlemde olduğu gibi en az 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin, cleanxe, coumadin.. vb) ile her türlü gıda/bitki/vitamin takviyesi kesilmelidir. Ameliyattan 3 gün önce alkol kullanmayı bırakmanız gerekmektedir.
Bacak Germe Sonrası
Ameliyat sonrası aşırı bir ağrı hissetmezsiniz. Ağrı kesicilerle kontrol edilebilecek düzeyde hafif ağrılarınız olur.
1 gece hastanede kalmak yeterlidir.
Aynı gün ayağa kalkabilir, 2 ila 3 gün sonrasında ise banyo yapabilirsiniz.
Bacak germe ameliyatı sonrasında bacağın iç yüzünde hafif şişlikler ve morarma görülecektir. Bu şişlik ve morlukların tamamen geçmesi birkaç hafta alacaktır.
Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra iş hayatına dönebilirsiniz. Yine de 4 hafta boyunca ağır sportif veya fiziksel faaliyetlerden kaçınmak gereklidir.
Bacak Germe Sonrası İzler
Bacak germe işlemi sonrasında izler bacağın iç bölümünde kalacak ve karşıdan bakışta görülmeyecektir. Bu izler önce pembeleşir, zamanla solarak belirsizleşir.
Bacak Germe Uygulamasının Riskleri
Tüm cerrahi işlemlerden sonra çok nadir de olsa kanama, geç iyileşme ya da dikişlerde açılma riskleri vardır.
Yara iyileşme bozukluğu, hipertrofik skar ya da keloid eğilimi olan kişilerde belirgin iz oluşma riski vardır.
Vücut Estetik Ameliyat Çeşitleri
Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik Vücut estetiği çeşitleri vardır.