Jinekomasti Erkeklerde Meme Büyümesi
Erkek memesiyle kadın memesi arasında yapısal olarak büyük bir fark bulunmasa da erkek memesinin daha küçük olmasının nedeni erkeklerde kadınlık hormonunun fazla olmamasıdır.
Ancak bazı durumlarda erkeklerde de meme büyümeye başlıyor ve neredeyse kadın memesi gibi bir büyüklüğe erişiyor. Tarih boyunca kadınlığın ve doğurganlığın bir sembolü olan meme erkeklerde büyük boyutlara ulaştığında elbette çeşitli sosyal ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır.
Jinekomasti dediğimiz erkeklerde meme büyümesi sorunun çözümü estetik cerrahide mevcuttur. Jinekomasti ameliyatı ile erkekler büyük ve sarkık memelerinden kurtularak hayatlarına devam edebilirler.
Jinekomasti nedir?
Jinekomasti, erkekte meme büyümesi, memenin kadınsı bir görünüm alması demektir. Erkek nüfusun yaklaşık yarısında görülebilen bir sorundur.
Güçlü, sıkı ve gergin bir göğüs kafesi erkeksi görünüşün esaslarındandır. Sarkmış ve yağlanmış memeler ise özellikle yaz aylarında sıkıntı yaratır. Bu sorunla yaşayan erkekler istedikleri kıyafetleri giymekte, denize / havuza girmekte zorlanabilmektedir. İlerlemiş olgularda psikolojik sorunları da beraberinde getirir.
Erkeklerde meme büyümesinin nedenleri nelerdir?
Erkek tipi meme büyümesinin temel sebeplerinden birisi vücutta testosteron(erkeklik hormonu) ve östrojen(kadınlık hormonu) değişmesi, östrojen hormonunun göreceli ya da gerçekten daha fazla olmasıdır.
Ergenlik ve yaşlılık gibi hormonal dengesizliklerin yaşandığı dönemlerde jinekomasti sıklığının artmasının sebebi budur. Çeşitli ilaçlar, karaciğer ve böbrek hastalıkları, hormon üreten tümörler, vücut geliştirenlerin kullandığı hormon ve gıda takviyeleri gibi pek çok sebep, erkekte meme büyümesine sebep olur.
Ayrıca şişmanlık da jinekomastinin en sık rastlanılan sebeplerinden biridir. Vücut kilosu arttıkça yağlar memelerde birikmeye başlar ve kadınsı bir görünüm yaratır. Ayrıca yağ dokusu erkeklerde östrojen (kadınlık hormonu) düzeyinin arttırarak da jinekomastiye yol açar.
Erkekte meme büyümesinin sağlık açısından zararı var mı?
Erkeklerde meme büyümesinin sağlık açısından bir zararı olamamakla birlikte nadiren de olsa yukarıda belirttiğimiz bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Jinekomasti tedavisi
Yukarıda anlatıldığı gibi jinekomastinin fizyolojik ve patolojik pek çok sebebi vardır. Öncelikle kişinin hangi sebeple bu duruma yakalandığı, ayrıntılı muayene ve hormon değerlendirmeleri ile anlaşılmaya çalışılır. Gerekirse bir endokrinolog görüşü ve ultrason görüntülemesi ile inceleme derinleştirilir.
Her jinekomasti ameliyat edilmeli midir?
Erkeklerin %40’ında ergenlik döneminde memelerde büyüme ve hassasiyet görülebilir. Hormonlar dengeye ulaştığında bu semptomlar çoğunlukla geriler. Bu nedenle ergen jinekomastisinde ameliyat için acele edilmemelidir. 2 yıla kadar beklenebilir.
Bunun dışındaki olgularda, özellikle tek taraflı jinekomastilerde ameliyat öncesi ayrıntılı inceleme şarttır.
Hangi ameliyat yöntemleri vardır?
Geçmiş dönemlerde jinekomastinin klasik tedavisi, meme başından girilerek tüm meme dokusunun çıkarılması idi. Ancak bu yöntem göğüs kafesinin çökmesine ve deforme olmasına sebep olur. Günümüzde, çok özel olgular dışında, hemen hemen hiç kullanmamaktayız.
Yağ dokusunun oluşturduğu meme büyümesinde klasik liposuction yeterli olacaktır. Meme bezinin de arttığı olgularda, ultrasonik ya da lazer liposuction yöntemleri başarıyı arttıracaktır. Bu yöntemlerin hiçbirinde iz kalmaz (kişinin yara iyileşmesini ilgilendiren hipertrofik skar/keloid oluşumu gibi bir bozukluğu yoksa).
Daha ileri ve meme bezinin fibrotik (sertleşmiş) olduğu durumlarda kısa kesilerle bu sert dokunun çıkarılması (pull-through yöntemi) mümkündür (Bu yöntemle de birkaç ay içinde gözle görülen bir iz kalmayacaktır).
Meme bezinin büyüdüğü, meme başının da ileri derecede sarktığı olgularda, meme başını yukarı alacak şekilde bir planlama yapılmalıdır. Obezite cerrahisi geçirmiş ve kilo verme sonrası memeleri ileri derecede sarkmış erkeklerde, bu şekilde meme başının taşınmasına ihtiyaç duyulabilir.
Tek taraflı jinekomasti olguları ise, ayrıca ve özellikle üzerinde durulması ve incelenmesi gereken olgulardır. Tek taraflı meme büyümesi erkekte meme kanserine bağlı olabileceğinden, bu olgularda şüphe durumunda tüm meme dokusu çıkarılabilir ya da öncesinde çeşitli biyopsi teknikleri ile tanı kesinleştirmeye gidilebilir.
Jinekomasti ameliyatları 1-2 saat sürer ve mutlaka anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrasında özel bir korse giydirilir. Hastanede en az 1 gece kalmak önerilir. Dren varsa ertesi gün çekilir ve hasta evine gönderilir. Korsenin 3-4 hafta kullanılması gereklidir.
Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi
Herhangi bir hastalığınız veya kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuza bildirmelisiniz. Ameliyattan bir hafta önce kan sulandırıcı (aspirin, coumadin..vb) ilaçları, alokol, bitki çayı, vitamin ve gıda takviyesi gibi besinleri kesmelisiniz.
Jinekomasti operasyonu öncesindeki muayenenizde meme dokusu doktorunuz tarafından incelenir. Bazen doku değerlendirmesi için görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Dokunun büyüklüğü ve nodüler bir yapıda olup olmadığı da belirlenmelidir.
Tüm bunların yanı sıra kronik bir karaciğer hastalığı, tiroid ya da böbrek hastalıklarının varlığının da araştırılması gerekebilir.
Tüm bu süreçler ve incelemeler sonrasında doktorunuz size en başarılı bir biçimde jinekomasti ameliyatınızın nasıl olacağı ve sonrasında yaşayacaklarınız ile ilgili bilgi verecektir.
Ameliyatın süresi
Jinekomasti ameliyatında sadece liposuction ile yağ alımı yapılacaksa yaklaşık 1 saat sürer.
Memede sarkma olan durumlarda meme dokusu ve yağ dokusu birlikte alınmalıdır. Bu tip hastaların tedavisinde meme başı küçültülerek olması gereken yere alınır. Bu tip bir jinekomasti ameliyatı için genel anestezi gereklidir ve operasyon yaklaşık olarak 1,5 saat sürecektir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Hastaneden taburcu olduktan sonra korsenin en az 4 hafta giyilmesi gereklidir. İlk 3 gün kol hareketleri kısıtlanmalı, araç kullanılmamalıdır. 3. Haftadan sonra hafif sportif faaliyetler (yürüyüş gibi) başlayabilir. Göğüs ve kolları ilgilendiren sporlar için en az 6 hafta geçmelidir.
Meme Estetiği Ameliyatı Çeşitleri
Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik meme estetiği çeşitleri vardır.