Yüz Germe

Yüz Germe

Ameliyatsız estetik uygulamaları günümüzde çok gelişti. Botoks, dolgu uygulamaları, radyofrekans ve lazer teknolojileriyle çalışan cihazlar ile cildimizde gençleşme sağlamak, kırışıklıklarla savaşmak çok daha mümkün hale geldi.


Fakat özellikle 50 yaş sonrasında bu yöntemlerin yeterli olmadığı sarkmalar ve yüzde ciddi kırışıklıklarla karşılaşılabiliyor. Bu tip durumların sizi yaşlı göstermesini istemiyor ve daha genç bir yüze sahip olmak istiyorsanız yüz germe ameliyatı sizin için en iyi çözüm olacaktır.



Yüzümüz nasıl yaşlanır?

Yaşlanma sürecinde yüzde 3 temel değişiklik ortaya çıkar:


  1. Taşıma ve askılama gücünün kaybına, elastikiyetin azalmasına ve kollajen liflerin direncinin düşmesine bağlı olarak, dokular aşağı doğru sarkmaya başlar. Bu etkiyle, mevcut oluklar ve çukurluklar belirginleşir, deri gevşer. Kaşlar ve göz kapakları düşer, göz ve yanak arasında bir oluk oluşur. Yanaklar sarkar, dudak ve yanak arasında da derin bir kanal ortaya çıkar. Ağız köşesi aşağı doğru döner, boyun derisi sarkar ve boyunda bantlar oluşur.
  2. Yumuşak dokular zayıflar ve azalır. Böylece yanak dolgunluğu azalır, göz çukuru belirginleşir ve gözler küçülür, deri incelir. Sadece yumuşak dokular değil, yüz kemikleri de zayıflar. Böylece gençlikte oval olan yüz zamanla dikdörtgen şeklini alır.
  3. Cilt kalitesi bozulur. Ciltte ince kırıklıklar, lekelenmeler, mimik çizgileri oluşur.

Düzensiz hayat, sigara kullanımı, gergin kişilik yapısı, aşırı güneş etkisi, yetersiz sıvı alımı gibi faktörler yaşlanmanın etkilerini arttırabilir.


Yüz germe uygulaması hangi durumlarda gerekli olur?

Yüzdeki yaşlanma etkilerinin botoks, dolgu, iple askılama, radyofrekans ve lazer gibi cerrahi dışı uygulamalarla toparlanamayacak kadar ilerlediği durumlarda yüz germe en iyi çözümdür.


Yüz germe işlemi tüm diğer medikal estetik uygulamalardan daha etkili ve uzun süreli sonuç verir. Dolgu, botoks ve benzeri kısa süreli uygulamalar elbette belli olumlu etkilere sahiptir. Ancak 15-20 dakikada yapılan herhangi bir işlemin yılların yaşlanma etkilerini ortadan kaldırması beklenmemelidir.


Kısa süreli, hızlı uygulamaların etkileri de kısa süreli ve daha az olacaktır.


Yüz Sarkması düzeltilmesinin etkisi kalıcı mıdır?

Yüz germe ihtiyacı olduğu halde sürekli yüzüne dolgu yaptıran, tekrarlayan çeşitli cihaz uygulamaları yüzünden cilt kalınlığı azalan, bunu arttırmak için yine dolguya başvurmak zorunda kalan insanları sürekli görüyoruz çevremizde. Yüz ovalini oluşturmak için, yüzü toparlamadan elmacık kemiği bölgesine tekrar tekrar dolgu yaptırmak hiç de hoş olmayan görüntüler ortaya çıkarmakta.


Bu nedenle ihtiyacı olan kişiler gerçekten estetik ve hoş görüntü elde etmek istiyorlarsa, yüz germe işlemi için çekinmeden başvurabilirler. Burada amaç şişkin ve abartılı bir görünüş değil daha genç, diri, sağlıklı ve gergin bir yüz elde etmektir. Sizi değiştirmeden daha genç halinizi geri getirmektir.


Bunu sağlamak için de sarkmış dokular yeniden olması gerektiği yere getirilir ve oraya sabitlenir.


Unutmayın:Sarkmış biri yüzü doldurarak daha genç bir görünüm elde edemezsiniz.


Yüz germe işlemi nasıl yapılır?

Kulak önünden ve arkasından geçecek şekilde yapılan bir kesiyle girilerek, yüzün taşıyıcı tabakası (SMAS) bulunur. Bu tabakadaki sarkma kişinin ihtiyacına göre düzeltilir. Gerekirse fazlası çıkartılır, gerekirse kendi üstüne katlanır ve yeni yerine taşınır. Bu taşıyıcı tabaka gergin şekilde dikilir. Gerekirse boyuna da müdahale edilir ve buradaki sarkma da düzeltilebilir. Ardından fazlalık deri alınarak, yüz derisi gerginlik oluşturmadan, rahatça örtülür.


Yüz Germe Uygulamasında Anestezi Yöntemi

Yüz germe operasyonu mutlaka ameliyathane ortamında ve hasta konforu açısından çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirmekteyiz.


Yüz germe uygulaması ne kadar sürer?

Bu operasyon yapılacak işlemlere göre değişmekle birlikte ortalama 3-5 saat sürmektedir. Göz kapaklarına ve kaşlara müdahale, yüze yağ enjeksiyonu gibi ek girişimler süreyi uzatacaktır.


Yüz Germe Uygulaması Öncesi

Ameliyat öncesi kan sulandırıcı özelliği olan aspirin, E vitamini, ve benzeri çeşitli vitamin komplekslerinin 1 hafta önceden bırakılması gerekir. Bu sebeple doktorunuzu kullandığınız ilaçlarla ilgili mutlaka bilgilendiriniz. Ayrıca bitki çayları ve diğer gıda takviyeleri de 1 hafta önceden kesilmelidir.


Sigara kullanımının da ameliyat öncesi, mümkünse 3 hafta önceden bırakılması gereklidir. Ameliyat sonrası 1 ay kadar saçlarınızı boyatamayacaksınız bu sebeple ameliyattan bir hafta önce boyatılabilir. Ayrıca saçlarınızın uzun olması ameliyat sonrası pansumanları gizlemek için avantaj sağlayacaktır.


Yüz Germe Uygulaması Sonrası

İşlem sonrası en az bir gece hastanede kalmak konfor ve güvenlik açısından gereklidir. Geniş bir alana müdahale edildiği için ağrı oluşmaması gerekli ağrı kesiciler uygulanır. Genellikle ertesi sabah dren çekilir ve kişi evine gönderilir. 5-7 gün istirahat etmesi önerilir. 2-3. günden sonra duş yapılabilir. Dikiş varsa 7. günde alınır. Girişimin etkisiyle yüzün şişmesi, hafif morarmalar oluşması normaldir. Bu etkiler 7. günden sonra gerilemeye başlar. Yüzün tamamen oturması ve son şeklini alması ise 3 ay kadar sürebilir.


Yüz germe sırasında başka hangi işlemler yapılabilir?

Kişinin gereksinimine göre alın germe, göz kapağı estetiği, yüze yağ enjeksiyonu, boyun bantlarının düzeltilmesi, yüze ve boyuna liposuction, kimyasal ya da lazer peeling gibi işlemler eklenerek daha iyi sonuçlar elde edilebilir.


Yüze estetik bakışın son yıllarda değişmesi ile yüz germe sırasında yağ enjeksiyonu çok sık yapılır olmuştur. Çünkü yaşlanma ile yüz sadece sarkmaz, hacim de kaybeder. Bu nedenle 3 boyutlu bakış açısı ile gerilen alanlara yağ dolgusu ile hacim kazandırmak artık neredeyse rutin bir işlem haline gelmiştir.


Lazer ya da kimyasal peeling ile cilt yüzeyinin soyulması da yüz germe sırasında sıklıkla yaptığım bir işlemdir. Yüz germe sırasında yüzün derin tabakaları gerginleştirilerek olması gereken yere asılır ve deri fazlalığı da çıkarılır. Ancak bu işlemler cilt kalitesini ve parlaklığını değiştirmez. Hazır ameliyathanede uyur durumda iken yüz germe işlemi ile birlikte lazer ile cildin soyulması, hem cilt kalitesini arttırır hem de ince kırışıklıkları düzelterek daha iyi bir sonuç oluşmasını sağlar. İki işlem birbirinin etkisini potansiyelize eder. Hem de cilt soyma işlemi ağrısız gerçekleştirilmiş olur.


Herkese aynı tip yüz germe mi uygulanır?

Herkesin cilt, vücut, genetik yapısı ve yaşam tarzı farklıdır. Bu nedenle kişinin beklenti ve ihtiyaçlarına göre tam yüz germe, orta veya alt yüz germe, endoskopik yüz germe, alın germe gibi işlemlerden uygun olanlar seçilir ve uygulanır. Ayrıca daha önce belirtildiği gibi göz kapaklarına müdahale, yağ ve dolgu enjeksiyonları, kimyasal ya da lazer peeling, dermabrazyon gibi ek müdahalelerle daha güzel sonuçlar alınabilir.


Yüz Estetik Ameliyat Çeşitleri

Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik yüz estetiği çeşitleri vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

İzsiz herhangi bir cerrahi operasyon mümkün olmamakla birlikte estetik cerrahların işi güzellik olduğundan ameliyat izlerini gizlemek için özel yöntemleri vardır. Yüz germe ameliyatından sonra özel dikiş ve pansuman malzemeleri ile izler minimum seviyeye indirilir. İzler genellikle saçlı kesimde kalacağından görülmez. Kulak çevresinde oluşacak iz ise kulak kıvrımında olacağından belli olmayacaktır.


Mini yüz germe, sadece kulak önünde cerrahi kesi uygulanarak germe işleminin az olduğu uygulamaya denir. Mini yüz germenin amacı ameliyat izini azaltmak ve daha küçük bir ameliyat ile iyileşme sürecini hızlandırmaktır. Elbette bu uygulamada germe işlemi daha az olacağından çene bölgesindeki deri bolluğu aşırı düzeyde olmayan hastalar için uygundur.

Hiçbir cerrahi operasyon yaşlanmayı durduramaz. Biz saati geri alsak bile saat çalışmaya devam edecektir. Dolayısıyla yüz germe ameliyatıyla elde edeceğiniz gerginlik de ömür boyu kalıcı değildir. Vücutta yaşlanma sürdükçe yeniden hafif sarkmalar oluşabilecektir. Fakat yüz germe ameliyatı sizi yıllarca daha genç göstereceğinden her zaman gerçek yaşınızdan daha genç bir görünümde olacaksınız.

Yüzdeki sarkan yapıların endoskopik (kapalı) yöntemle yeni yerlerine taşınıp asıldığı yüz germe işlemidir. Bu işleme saçlı deriden yapılan küçük bir kesi ile başlanır. Tüm alın ve yüz özel aletlerin yardımı ile yukarı taşınıp asılır. Ayrıca ağız içinden yapılan küçük bir kesi ile de ağız içindeki yağ yastığı çıkartılıp daha yukarı taşınır. Endoskopik yüz germe işleminde kulak önü ve arkasından kesi yapılmadan yüz gençleştirme mümkün olabilmektir. Yüzün özellikle üst ve orta bölümü için çok etkilidir.

Geçmiş yıllarda daha çok ileri yaşlı, derisi gevşemiş, yüzü ileri derecede sarkmış kişiler yüz germe adayı olarak kabul ediliyordu. Oysa günümüzde daha genç yaşta, deri fazlası ve deri sarkıklığı olmasa da yüzünün oval yapısı bozulan kişiler endoskopik yüz germe adayı kabul edilirler. Yüzünde daha yukarıda bulunması gereken yapıların aşağıya indiği, göz altı çukurlarının belirginleştiği, yorgun ve olduğundan daha yaşlı görünen kişiler endoskopik yüz germeden fayda görürler. Yirmili yaşlardan itibaren endoskopik yüz germe yapılabilir. Bu işlemi yüz germe değil de “güzelleştirme cerrahisi” olarak kabul edenler de vardır.